BEEF BAR….. příběh o jedné životní cestě za splněným snem

Kdy začal? Toť otázka…ale pojďme se podívat jak křižovatka, jak je historicky nazývána ulice Na Perštýně, překřížila cestu Petrovi Lávičkovi…a že to vezmeme pěkně poctivě od podlahy……od podlahy BEEF BARu.

Google by to viděl pod klíčovými slovy asi takhle…Petr Lávička, Na Perštýně, Pastrami, uruguayské hovězí maso a víno a pivo Matuška. Tak to vyzkoušejme…..

BEEF BAR Story…

V 16. století vzniká název ulice Na Perštejně, který je odvozen od domu, který vlastnil Jiřík Kasík z Perštejna. V 19. století získal název dnešní podobu Na Perštýně. V polovině 19. století ulici proslavila kavárna Union, kterou navštěvovali významné osobnosti Alois Jirásek, Mikoláš Aleš, Antonín Dvořák či Josef Václav Sládek. Vkládáme příběh Pastrami, které na konci 19. století, přinesli do Spojených států židovští přistěhovalci z východní Evropy, historické prameny mluví o původu z Rumunska. Zejména v New Yorku se hovězí pastrami stalo oblíbeným košer jídlem. Dalším pojítkem k našemu příběhu je, že v roce 1828 vzniká Urugayská republika. O panu Lávičkovi a pivu Matuška se nedochovali žádné historické prameny.

20.století ulice Na Perštýně není podrobně zmapováno, ale pamětníci by mohli vyprávět, jak se tato ulice měnila pod vlivem historických událostí. Odhadujeme, že pastrami v USA nabírá na oblíbenosti a dostává se pomalu do dalších zemí. Uruguay se zmítá v politických a ekonomických problémech. Ale v Čechách dochází k zásadním událostem… objevují se první zmínky o panu Lávičkovi a jeho začátcích, kdy se seznamuje s hovězím masem a víny, které se mu stali osudným. Jak sám říká:

„Koncem 90. let nám němečtí partneři nabídli uruguayské maso ke koupi a to byl začátek. Nejen podnikání, ale také velké lásky. Uruguayské hovězí bylo vynikající a tak jsme začali hledat cesty, jak jej dovážet do České republiky bez prostředníka a mít tak kontrolu nad jeho kvalitou. Nejdříve to vypadalo dost beznadějně, ale nakonec se nám podařilo díky uruguayskému velvyslanci v Praze navázat bližší kontakty s uruguayskými zpracovateli masa a měli jsme vyhráno.“

A že to byla výhra nejen podnikatelská, ale i životní láska, dokazuje otevření BEEF BARu v červnu 2016.

Vraťme se ale ještě k faktům, v roce 2009 je založen pivovar Matuška, jehož pivo můžete ochutnat právě v BEEF BARu. Ulice Na Perštýně stále patří ke křižovatce ulic v centru Prahy a podmanivé a křehké chuti uruguayského hovězího masa a vína od pana Lávičky, podléhají fajnšmekři nejen celé Prahy. BEEF BAR je zkrátka splněním jednoho velkého snu, který nyní bude bavit všechny, kteří jej navštíví.

A co by na to řekl Jiřík Kasík z Perštejna či Antonín Dvořák? Můžeme jen hádat. Každopádně vy máte nyní možnost BEEF BAR Story psát s námi.

Pokračování příště……